понеділок, 15 квітня 2019 р.

Новітня техніка презентації - "Скрайбінг"



Зовсім недавно в нашу лексику потрапили нові іноземні слова: "скрайбінг", "скрайбер", "скрайб". Що це? Нові технології? Чи перейменування давно відомих понять? Спробуємо розібратися, що до чого.
Давно відомо, що 80% інформації людина сприймає візуально. Усна розповідь "з картинками" запам'ятовується набагато краще, ніж звичайна лекція. Напевно тому при проведенні різних заходів стало можливим використання різноманітних презентацій у форматі Power Point. Але все тече – все змінюється. Ось уже й Power Point набрид, і захотілося чогось "новенького-свіженького". Так в наше життя прийшов скрайбінг, запозичений з бізнес-середовища.
Скрайбінг – новітня техніка презентації (від англійського "scribe" – накидати ескізи або малюнки); мова людини, що виступає, ілюструється "на льоту" малюнками фломастером на білій дошці (або аркуші паперу); виходить ніби "ефект паралельного слідування", коли ми й чуємо і бачимо приблизно одне і те ж, при цьому графічний ряд фіксується на ключових моментах.
Фахівця в даній області прийнято називати скрайбером, а презентацію, яку він створює – скрайб.
Скрайбінг буває "ручний" і "комп'ютерний". Ручний – класичний: голос за кадром розповідає, а рука в кадрі малює зображення, що ілюструє усну розповідь. У такому скрайбінгі використовуються, як правило, аркуші паперу або презентаційна дошка, кольорові олівці, маркери, фломастери, пензлі і фарби, а також елементи аплікації. По-своєму унікальний скрайбінг можна створити навіть за допомогою малюнків на піску.

Комп'ютерний скрайбінг набагато простіший. Не потрібно озброюватися відеокамерою, штативом, освоювати ремесло монтажера і диктора. Такий скрайбінг можна створити за допомогою сервісу PowToon і програми VideoScribe.
Тематика скрайб-презентацій абсолютно різноманітна: це бізнес-ролики, відео на соціальні теми, рекламні відеосюжети, повідомлення по темі (заміна Power Point), розповіді про книги, самопрезентації та інше.
Велика частина скрайб-презентацій створена на теми шкільної програми: це відеосюжети з історії, правознавства, етнографії, психології, англійської мови. За допомогою скрайбінга можна "екранізувати" казки, вірші, загадки.
Тривалість відеосюжетів залежить від задумки авторів і коливається від 45 секунд до 10 хвилин. Тут як в психології: діє правило "7-плюс-мінус-два". Найкраща тривалість скрайб-презентації – від 5 до 9 хвилин. Скрайбінг можна використовувати на будь-якому уроці і по будь-якій темі. Підійде він для пояснення нового матеріалу і перевірки засвоєного, може бути використаний як засіб узагальнення вивченого, як домашнє завдання, як "мозковий штурм" і рефлексія на уроці. Найбільш перспективно використання скрайб-презентацій в проектній діяльності. Таким чином, практично будь-яке творче завдання може бути представлено у вигляді скрайбінга: починаючи вітальною листівкою і закінчуючи мультфільмом.
НАВІЩО?
Головне в понятті скрайбінга – візуалізації інформації. Завдання скрайб-презентації – донести інформацію, зробити її привабливою для слухача і глядача, допомогти краще її запам'ятати і засвоїти.
Зразок профорієнтаційного відеоролика, створеного за допомогою програмиVideoScribe







Немає коментарів:

Дописати коментар